statystyka
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto cukrowo - drożdżowe

Jeden kilogram cukru pudru i10dkg. drozdzy piekarniczych.
Cukier musi być sprawdzony czy nie zawiera domieszek maki ziemniaczanej [pewna ilość pudru
rozpuścić w wodzie]. Sprawdź ilość osadu[krochmalu]


Ciasto przygotowuje sie w następujący sposób:
do garnka nalewa sie wodę i podgrzewa do wrzenia, a następnie przykrywa garnek misą-miednicą. Po nagrzaniu miski wsypuje się rozkruszone drożdże. Do rozpuszczonych drożdży wsypać cukier puder
mieszająć łyżką drewnianą - aż do uzyskania masy plastyczo-ciągliwej. Przed ostudzeniem przelać do pojemników.

Powodzenie uzyskania dobrego ciasta zależy od temperatury misy-musi być dobrze nagrzewana
Pszczoły należy podkarmiać po O B L O C I E.
I tylko po oblocie. Pszczoły ciasto zjadają w tępie 50 dkg. tygodniowo [rodzina zimująca na dziesięciu ramkach wielkopolskich]Pszczoły ciasta nie odkładają do garnuszków.
W związku z tym karmię pszczoły od oblotu z dodatkiem nalewki tymiankowo-miętowej [po ostudzeniu nasączam nalewką]. Każdorazowo przed poddanim nalewki wkładam wkładkę plastikową z siatą na warroze.

Wiosną (w zależości od ilości osypanej warrozy)
podaję syrop z nalewką, w małych dawkach po o,2litra [zero dwie dziesiąte litra]
Do rodzin z większym osypem warozy wkładam paski z ubiegłego roku [na kilka dni]
Największe efekty uzyskijuję karmieniem stymul. W okresie lipiec sierpień skarmiam dwa do czterech kg ciasta na rodzinę. Stymulowanie ciastem lipiec-sierpień pozwala uzyskać rdziny z pszczoły zdolnej do przezimowania aż do maja.
W czerwcu ograniczam czerwienie [wyminim matki]. Początek lipca do 15 go O P R O Z N I A M PASIEKĘ Z MIODU I PODKARMIAM stymulacyjnie ciastem, i w małych porcjach syropem-Przygotowuję pszczołę do zimowania.
Przepis na ciasto z książki "HODOWLA PSZCZOL" z roku1978 wydanie piąte, strona 187.


Wielu Pszczelarzy aplikuje do pszczół różne świństwa i pszczoły muszą je tolerować, a od nalewki nic im nie grozi. Ja stosuję z dobrymi wynikami.Ciasto drożdżowo cukrowe nie prowokuje pszczół do rabunku. Zaznaczam, że do ciasta drożdzowego nie dodaję się ani kropli wody. Ciasto latem w temp.nawet 25stopni przechow. ponad miesiąc

 Od lipca 2010 roku podkarmiam stymulacyjnie apifundą i małymi 250ml syropu.

Syrop podaje po zakończeniu lotów pszczół.

Apifunda podaje podobnie jak syrop(wyjmuje pajączek i słoicze bez denka stawiam jak słoik z syropem).Proponuje porównać ceny dobrego cukru z ceną apifundy z transporte.Apifunde zamawiam telefonicznie

piątek, 13 marca 2009, czeslaw1235

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: